ANIS Romania vs freelancerii din IT-ul romanesc

Ca orice alt domeniu de activitate, IT-ul romanesc a evoluat mult de la inceputurile sale din urma cu 20-25 de ani. Nu mai exista demult doar cativa jucatori pe piata unde doritorii de angajare sa “stea la usa” pentru a putea lucra acolo.


Si optiunile de prestare a muncii s-au schimbat foarte mult pentru angajatii din acest domeniu. Din ce in ce mai  putini IT-isti sunt atrasi de lucrul la birou, prin contract individual de munca ( CIM ), unde 41.5% din salariu merge la stat. Si cum in Romania trebuie sa platesti tu serviciile medicale, educationale si sa iti pui sigur deoparte ceva si pentru pensie, angajatul nu primeste practic nimic in schimbul acelor impozite. Sunt doar o taxa de protectie.Iar, pe langa firmele din Romania, IT-stii nostri pot lucra cu companii din toata lumea, fie direct, fie prin intermediul platformelor gen Upwork, unde clientii posteaza proiecte, iar freelancerii sau firmele liciteaza.

Toate acestea nu aveau cum sa fie pe placul firmelor locale si al sucursalelor multinationalelor din Romania, obisnuite cu disponibilitatea luctatorilor calificati si relativ ieftini din domeniu. Iar ANIS, asociatia patronala romaneasca a industriei de software si servicii IT a inceput o campanie contra freelancerilor si micilor antreprenori din domeniu.

ANIS Romania

Vorbim de o asociatie destul de mare aici, cu 120 de membri, printre care se regasesc nume grele in domeniu, ca Microsoft, Adobe, Amazon, Vodafone, Bitdefender etc. Ceea ce face strategia aleasa si mai de neinteles, din punctul meu de vedere. Dar sa o luam de la inceput.

In februarie 2022  ANIS a facut public un raport numit “Studiu privind impactul industriei de software și servicii IT în economia României”. Il gasiti integral aici. Pe langa alte analize legate de domeniu, raportul se concentreaza specific pe externalizarea muncii prin intermediul PFA-urilor sau micro-intreprinderilor,  prezentata ca un factor de evaziune mascata: “în cazul folosirii PFA-urilor sau a micro-întreprinderilor, la bugetul de stat se încasează, în medie, cu cca. 50%-70% mai puțin comparativ cu utilizarea contractului individual de muncă” (pagina 76).

Interesant este ca Patronatele din ANIS devin brusc foarte putin preocupate de bugetul de stat, cand vorbim de scutirea de impozit pe venit de la salarii: “scutirea de la plata impozitului pe venitul din salarii contribuie la menținerea competitivității costurilor salariale, reducând decalajul de cost față de țările cu niveluri de taxare mai favorabile”. Aici este bine sa nu ajunga bani la stat. La PFA si Micro Intreprinderi este rau.  Impartialitate clara.

Raportul nu a facut probabil cata valva a dorit ANIS, asa ca aparent au asteptat un moment favorabil. Care nu a intarziat sa apara.

Pe 8 iunie 2022, cei de la Profit publicau pe surse masurile fiscale de austeritate dezbatute in Coalitia de Guvernământ. Printre ele, diminuarea plafonului pentru PFA si  taxe aditionale pentru acestea si pentru micro intreprinderi. 

A doua zi, pe 9 iunie Vice-Presedintete ANIS, Alexandru Lapusan, CEO al cunoscutei firme Zitec, numea PFA-urile si Micro intreprinderile evazioniste direct, fara manusi si mai ales, fara dovezi, intr-o postare pe Facebook:

Alexandru Lapusan

Tot pe 9 iunie, Iancu Guda, prezentator de stiri economice la Digi 24, publica pe blogul sau un articol in care condamna in termeni aproape identici PFA-urile si micro- intreprinderile. In urma cu o luna, Alexandru Lapusan fusese invitat la emisiunea Domnului Guda. Aici aveti declaratiile ambilor, extrem de asemanatoare.

Dar Dl Guda a mers mult mai departe, erijandu-se intr-un soi de personaj din Marvel si povestind cum a demascat un evazionist cu PFA in propria casa:

Iancu Guda Postare Iancu Guda Postare

 

Si nu s-a oprit aici, ci a sfarsit prin a numi pe cei externalizeaza munca pe PFA/Micro criminali, direct, instigand lumea contra acestora, pe Linkedin:

 

Iancu Guda evaziunea

Pe 13 iunie, sitele de stiri de extrema stanga Curs de Guvernare numea direct freelancerii si antreprenorii mici din IT “concurenta toxica” penru ANIS Romania si-l citau pe Domnul Lapusan criticand munca business to business.

Si cand intreaga cruciada era in toi, a cazut ca un traznet o analiza asupra afirmatiilor Domnului Guda (aceleasi cu ale ANIS) facuta de Cornel Grama, expert contabil si consultant fiscal, cu legea in fata, cum s-ar spune. Si un interviu cu un jurnalist de la Hotnews in care i s-au pus intrebarile care le aveam cu totii.

Aflam pe aceasta cale, in primul rand ca Domnul Guda “nu are un atestat în domeniul consultanței fiscale, dar ne spune că a învățat fiscalitate la ASE și că este apt să-și exprime o părere pe domeniu”. ANIS putea sa isi bazeze campania pe cineva din domeniu, cel putin.

Apoi, ca nu exista niciun fundament legal pentru afirmatia ca un PFA cu un singur client, desfasoara o activitate dependenta si este automat hot si criminal. Conditia legala pentru PFA-uri este sa nu detina un contract de exclusivitate cu un client. Atata tot.

In continuare vedem ca dansul si respectiv Vice Presedintele ANIS au alta definitie asupra evaziunii fiscale, decat cea legala. La dansii daca lucrezi cu o companie prin PFA/Micro si nu prin CIM, esti evazionist automat. Externalizarea serviciilor este o crima.

Si se vadeste si faptul ca nimeni nu stie numarul real al companiilor care fac externalizare pe micro sau PFA. In postarea initiala a Vice Presedintelui ANIS, acesta vorbeste de 50000 de PFA-uri si micro intreprinderi ca si cum sunt toti evazionisti declarati deja. Ca si cum se stie clar asta si este un fapt batut in cule. Desi nici macar ANAF nu stie pentru ca nimeni nu a analizat fiecare PFA / Micro in parte. Si chiar daca o faceau, este ceva perfect legal sa lucrezi business to business.

Pentru a vedea totusi si ce spun alti membri ANIS, am cerut de cateva zile opinia filialelor locale ale Microsoft, Adobe, Atos, Bitdefender, Societe Generale si Vodafone asupra raportului Asociatiei si declaratiilor Domnului Lapusan.

Pana la publicarea acestui articol nu a raspuns nimeni, ceea ce ridica un semn de intrebare asupra coeziuni  si asumarii  răspunderii in aceasta asociatie patronala. Nici macar Catalina Dodu – Atos Romania si Daniel Rusen – Microsoft Romania, ambii membri ai bordulul ANIS, nu au dorit sa dea curs solicitarilor mele. 

Aceasta campanie contra micilor intreprinzatori si freelancerilor din IT este extrem de defavorabila tuturor din industrie, dar in primul rand patronatelor. Pentru ca se merge tot mai mult pe externalizare si munca business to business peste tot in lume, nu doar la noi. Iar daca patronatele din ANIS nu-si pot adapta din mers procesele si sursele de venituri, nu este vina lucratorilor din domeniu. 

Acestia vor alege mereu ce este mai atractiv fiscal, ca de aceea avem o piata libera.Nu inseamna ca freelancerii trebuiesc pusi la zid si aratati cu degetul ca fiind motivul evaziunii din Romania.

 

ANIS PFA Micro
Zeci de mii, poate sute de mii  de familii din Romania depind de veniturile castigate de PFA-uri si micro-intreprinderi din IT. Sa iesi in public ca si organizatie patronala si sa ii numesti pe toti evazionisti si sa asmuti organele de control asupra lor, este departe de atitudinea pe care o astfel de asociatie ar trebui sa o aibe. Interesul tuturor din piata este ca angajatii si angajatorii sa se inteleaga.

Avand in vedere ca politicienii nu stiu cum sa faca sa tapeze pe cei ce muncesc de venituri, o sa le fie foarte usor acum sa promulge respectivele schimbari pentru PFA-uri si micro-uri. Vor spune senin ca patronatele din IT le cer si vor da din umeri. Li s-a dat ocazia perfecta si sunt sigur ca nu este o coincidenta.

Asta nu inseamna ca freelancerii vor reveni cuminti pe CIM la birourile firmelor locale. Vor trece la SRL-uri sau la jurisdictii fiscale mai prietenoase si vor evita companiile din ANIS. Acum nici nu trebuie sa pleci din tara ca sa faci asta perfect legal.

Iar acele zeci sau poate sute de mii de familii de care am vorbit mai sus vor avea veniturile reduse intr-o perioada cu inflatie de 14%, pentru ca unor manageri le este greu sa se adapteze vremurilor si sa duca un dialog constructiv cu lucratorii din domeniu. Toata lumea din IT-ul romanesc va avea de pierdut din aceasta cruciada nefasta, din pacate.

Later edit:

Ticalosenia s-a intamplat, dupa cum prevazusem si Ordonanta data de Guvern a fost inspaimantator de apropiata de raportul ANIS de care vorbeam initial. Intr-o democratie nu ar trebui sa existe asemenea putere din partea unor patronate, sau a unui organ executiv, ca Guvernul. Noroc ca noi nu avem asa ceva, la noi e capitalism de cumetrie. Trebuie sa ai o putere infioratoare asupra unui Guvern, pentru a decide o ordonanta de urgenta si asta ar trebui sa atraga niste investigatii asupra ANIS.

Prevederile sunt penibile pentru PFA-uri, cu micsorarea normei de venit la 25000 euro pentru cele la norma si plata de doua ori a sanatatii si pensiei pentru cele in sistem real. Abuzuri clare, bataie de joc, totul facut sa ingroape aceste forme de munca. De scutirea de venit a unor programatori nu s-a atins nimeni, ca aia foloseste firmelor din ANIS.

Masura nu va folosi cu nimic ANIS, pentru ca cei ce merg pe freelancing si contractorii isi vor vedea de treaba, cu mai multe impozite, e drept. CIM-ul ala amarat cu 47% impozit nu atrage pe nimeni si nici salariile mici de la majoritatea companiilor din acest patronat. Usor usor lumea va intelege ca mai bine te angajezi contractor printr-o agentie care-si pune 5-10% peste ce ceri tu, decat la o firma care te vinde in lohn cu 2-300% profit de pe urma ta.

Ne-a lovit intr-adevar intr-o perioada cu inflatie mare si un curs valutar tinut jos de stat in mod artifical, care deja a diminuat veniturile tuturor. Dar noi vom merge mai departe linsititi, spre deosebire de modelul lor de business. Daca vine si recesiunea nu cred ca jumatate din firmele din acest patronat vor apuca 2027.

 

 

(Visited 8,760 times, 1 visits today)

1 Comment

  1. Pingback: Frelancerii din IT față cu evaziunea - Forbes.ro

Leave A Comment

Your email address will not be published.