Bilbor, Harghita – destinatii de munca remote

Satul Bilbor este bine ascuns intre muntii Harghitei la 900 m altitudine, pe serpentinele lui DN15, care leaga Toplita de Borsec. Un drum asfaltat duce de la cel national pana in sat, se poate ajunge cu orice masina. Daca va suna cunoscut numele desi habar nu aveati de sat, este de la Apa minerala Bilbor, care s-a comercializat niste ani, peste tot. Sunt multe izvoare minerale acolo si o fabrica de imbuteliat in sat, care si-a schimbat recent proprietarul si o sa reinceapa sa functioneze.

Bilbor este raspandit prin intreaga depresiune, vreo 30 de km patrati Curtile sunt foarte mari pentru ca oamenii se ocupa majoritar cu cresterea vacilor si au nevoie de mult fan. Este de departe cea mai mare fabrica de fan pe care am vazut-o vreodata, toata lumea coseste, usuca si aranjeaza fanul in capite.

 

Bilbor, Hargita

Din cauza asta, apare inca un element care da unicitate zonei: numarul impresionant de kilometri de garduri. Nici in Bucovina nu am vazut atatea! Nu ca vin hotii peste ei, dar au nevoie de ele sa usuce fanul. Ba chiar au si niste capre de lemn pe care le pun in curti, cand nu mai ajunge gardul:

Bilbor, Harghita

Iarna se vede ceva mai clar:

Bilbor

Acum, din puctul de vedere al muncii de la distanta, treaba sta cam asa. Ca si internet, in Bilbor sunt routere wifi de la Orange, 4G cu abonamente nelimitate care merg decent pe video conferinte si screensharing. Este si semnal Vodafone 3G, care merge ok. Digi a intrat de curand cu fibra acolo, dinspre Toplita si usor usor o sa acopere tot satul, deja au trecut de centru. O singura data intr-o luna au picat ambele semnale mobile, mi-e neclar de ce, probabil ceva problema de alimentare a celor doua relee pe care le vedeti in poza de mai sus, desi in sat aveam curent.

Curentul este stabil, o singura data intr-o luna a cazut 15 minute, dar semnalul mobil mergea in continuare, deci nu a fost problema. A rezistat cu brio si la furtuni desi, preventiv, am scos aparatura de prin prize. Eu am mereu cu mine, pe langa laptop si o baterie portabila de 20000 mah, sa fie bine, sa nu fie rau. Ceea ce va si recomand.

Ce e de facut prin zona? In afara de plimbarile prin sat si pe drumurile prin padure, exista in apropiere trasee in Muntii Calimani. Cum mergeti de la Bilbor catre Toplita pe dreapta, de la Monumentul Eroilor incepe un drum forestier catre Manastirea Gura Izvorului si de acolo catre Cabana ViiLa Munte Calimani. De pe drum si de la cabana pornesc destul trasee montane. Si Manastirea merita vizitata, desi mica arata foarte bine si inspira liniste:

Manastirea Gura Izvorului

In Toplita in afara de cascada geotermala si partia super aglomerata iarna nu prea sunt multe de vazut, iar Borsec-ul e o ruina comunista, cu doua carciumi proaste in centru. Toate vilele de pe vremuri, care au adus faima locului, sunt intr-o stare de degradare avansata. Se fac unele noi am vazut si sunt cateva trasee montane cu plecare din centrul statiunii, pe muntii din jur.

vila borsesc ruina

Apropo de Toplita, nu mergeti sa mancati la Restaurantul Izabella – preferat de localnici din motive de neinteles. Singurul decent gasit de noi este Baroc. Decent in sensul ca e ok ca gust, servirea e rapida si locatia ok. Nu va asteptati la cine stie ce. Pentru cumparaturi, aveti Lidl ( langa care este si piata ) Profi, si Macelaria Petry. Piata e cam saracuta in timpul saptamanii, sambata si duminica e mai animata. In Bilbor vine un nene cu un camion cu legume in weekenduri si face o mini – piata in centru, pe langa primarie. Inca ceva, daca vreti sa gasiti paine in sat, mergeti dimineata, cred ca se trezesc toti la 5 sa cumpere, pe la 11-12 nu mai gasesti deloc.

La distanta de cateva ore aveti Lacul Rosu ( nu mergeti in weekend e plin de masini peste tot ) si Sovata, daca vreti sa vedeti locuri noi. In Lacul Rosu noi am mancat la Hotelul Lacul Rosu, este decent. De asemenea, daca nu ati fost, puteti merge prin Cheile Bicazului pana jos la baraj, este superb drumul. NU va intoarceti pe drumul din jurul lacului Bicaz decat daca nu e masina voastra sau va luati una noua in curand.

In ceea ce priveste cazarea, sunt cateva optiuni pe Airbnb si pe Turism Info. Sfatul meu, ca intotdeauna, este sa evitati Airbnb care a ajuns o mizerie scumpa si sa cautati proprietarii direct pe celelalte site-uri romanesti. Noi am stat o luna la Casa de vacanta Bilbor, pe Google Maps apare asa. Aveti pe Facebook numarul de telefon al proprietarei.

casa de vacanta bilbor

Este o locatie curata, destul de spartana dar dotata cu tot ce e nevoie, cu foc la soba cand e rece si boiler cu lemne. Proprietarii or sa pun in curand unul electric, dar nu e bai ca mai faceti miscare la spart de lemne. Apropo, in Bilbor e rece uneori si in iulie, e la 900 de metri, sa aveti si niste haine mai groase la voi.

Ca si pozitionare, este casa din mijloc, cu masina albastra langa. Se merg vreo 200 de metri pe un drum neasfaltat, dar este ok pentru orice masina. Noua ne-a placut aici.

casa de vacanta bilbor

Bonus, vine si frumusetea asta alba pe acolo, usor timida la inceput dar foarte prietenoasa dupa. Mai ales daca ii dati si ceva cand faceti gratare:

 

pisica bilbor

In Bilbor, ca in mai toate satele de munte acum, vin ursi. Am primit doua alerte de ursi cat am stat acolo, intreaga poveste este aici. Bine, ursi vin si unde suntem acum in Neamt, intr-un sat cu altitudine mult mai mica si nu atat de izolat. Cert este ca vin seara/noaptea de regula si cauta mancare / gospodarii cu animale. In Bilbor veneau in capatul celalalt de sat, iar pe langa casa nu prea avea lumea multe animale, era safe si padurea departe. Si desi faceam gratare des dupa ce terminam de lucrat, pe inserate, nu a venit niciunul sa guste ceva.

ìn concluzie, este o locatie pe care o recomand calduros pentru munca remote sau macar pentru o vacanta. Pentru mai multe poze cu locurile unde bantui, postez des aici, pe Instagram.

 

 

 

(Visited 1,282 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Your email address will not be published.