Vai, dar nu ai diploma universitara? Nu, dar cumpar Zewa saptamanal!

O chestie tipica in interviurile corporate romanesti este mentionarea diplomei universitare. Mai ales la al doilea interviu, ala cu viitorul sef. Sau cu viitorii sefi, ca la noi e pacat sa ai doar unul, iti trebuie o turma. Pai cum sa iti petreci o gramada de timp in sedinte altfel?

Prin toamna trecuta cand am zis si eu ca gata, s-a desteptat romanul, a descoperit remotele, am fost invitat la un interviu. Multinationala, descrierea postului avea 3 pagini, practic project management si nitel product management. Trec eu linistit de primul interviu, all good, ajung la al doilea, cu viitorul manager.

Omul ma roaga sa ii spun ce am facut pana acum – stiu, greu de citit 2 pagini de CV – le dadeusem varianta condensata. Ii spun eu ce si cum, toate bune. Clasicele intrebari inapte, gen cum te acomodezi de la freelancing la job corporate pe termen lung. I-am explicat ca am lucrat 5 ani la Upwork, a parut uimit. Din nou, greu de citit CV-ul ala si amuzant e ca am trecut doar corporatiile, nu si startup-urile.

Si asa, de nicaieri, vine intrebarea pe care nu o mai auzisem din 2006: “Ai diploma universitara?” Am ramas nitel uimit initial, m-am abtinut sa nu rad.  Asa ca, ii raspund si eu relaxat “Tu ai vazut ce facultate am facut?” Pauza. Clickuri, dat cu mousele si inevitabilul “Oh, ai facut psihologia?” “Exact, am absolvit si m-am apucat de IT, e nevoie de diploma de psiholog pentru jobul asta?” “Ah, nu, e ok”.

 

diploma

Va dati seama ca nu am mai auzit de ei niciodata. Acum nu-s sigur daca din cauza ca nu am acea bucata moale de hartie, din cauza salariului cerut sau ca nu le-a placut tupeul meu. Sau o combinatie.

Dar serios acum, daca la un interrviu pentru o pozitie de senior, tot ce poti tu sa spui e “Recita cv-ul” si “Ai diploma?” inseamna ca ai niste probleme foarte mari si serios daca inteleg cum isi aleg astia oamenii din echipa. Pentru ca da, ca doctor, avocat, statator degeaba la stat si alte cateva, iti trebuie o diploma. Dar la ce imi folosea o diploma de psiholog la un job de senior project manager, ramane un mister pentru mine.

Si apropo de relevanta diplomei, am renuntat sa o mai iau pentru ca trebuia sa invat cuvant cu cuvant doua carti de 400 de pagini. Cuvant cu cuvant asa era grila de corectare. Scrise de un profesor batran de psihologia intreprinderii si cuprinzand tot ce era mai bun din psihologia pavloviana a anilor 70. Lucrarea de diploma mi-am scris-o in 6 seri, aveam materiale stranse de pe internet, ceva revolutionar atunci.

Ieri mi-a spus un designer pe Linkedin, ca are problema asta. Il cauta recruiterii romani, el n-are de lucru si le zice ca nu are diploma si aia dispar. Chiar daca le-a placut portofoliul etc. Ce conteaza daca a facut Politehnica sau Liceul Agricol din Mizil cat timp omul deseneaza bine? Nu asta te intereseaza de fapt, ce stie sa faca?

Si acum serios, nu e un secret pentru nimeni ca invatamantul romanesc e praf si toti trec prin facultati ca gasca prin apa. Dar a ramas mentalitatea aia din vremea comunismului cu “facultatea arata ca esti baiat detept”. Cred ca foarte putine mai arata asa ceva si de fapt si mai putine te invata ceva. Stiu o groaza de programatori fara facultate sau cu una in alte domenii. Iar eu nu am intrebat in viata mea la un interviu de diploma, indiferent ce natie era candidatul.

Pentru ca personal nu imi spune nimic si nu ma convinge cu nimic sa-l prefer pe cel cu diploma versus unul fara. Ma intereseaza doar ce stie sa faca din ce am nevoie, din partea mea sa nu aibe nici Bac! Si de aia majoritatea joburilor de afara au la cerinte “diploma universitara din domeniul x sau experienta relevanta”.

Si toate astea ma duc din nou la vechea mea concluzie, ca majoritatea celor ce tin interviuri habar nu au ce trebuie sa afle din discutia cu candidatul. Cum am descris si aici, dealtfel

(Visited 2,312 times, 1 visits today)

9 Comments

  1. Cristi 23/04/2021 at 14:13

    Am intrebat si eu departamentul de HR din doua companii diferite, de ce fac asta si una scuze este legislatia din Romania. Ca sa iti poata da salariul peste 3-4000RON trebuie sa te incadreze legal cu studii superioare, indiferent care sunt acelea.
    Acum, nu stiu ce zice ultima varianta din legislatia de resurse umane dar sunt sigur ca exista si firma a caror departament HR merg pe ce isi aduc aminte in legislatie fara sa verifice pentru actualizari/amendamente.

    Reply
    1. Ginetta 23/04/2021 at 14:27

      Am pățit același lucru, ptr ca aveam studii superioare de scurta durata și anume 3 ani, nu au putut sa mi dea poziția de Director.

      Reply
  2. Roxana 23/04/2021 at 16:47

    Nope, legislatia din Romania zice ca pentru anumite ocupatii ai nevoie de studii superioare in domeniu.Nu de studii superioare punct.Adica pe postul respectiv nu ai voie sa angajezi decat cu studii superioare.Daca eu sunt lucrator in depozit cu facultate de management financiar contabil, pe angajator nu l intereseaza diploma si nici salariu mai mare nu primesc. Dar da, in final diploma nu face 2 bani.Cunosc cateva tipe care au invatat si s au perfectionat activand ca asistent medical – desi una n are nici 10 clase, dar au invatat sa faca asta foarte bine, comparativ cu colege care au FACULTATE de asistent medical si nu s in stare sa identifice corect instrumentarul.Asa ca…asta e alta duma de care te lovesti: n ai studii superioare ? Ne pare rau, noua ne plac astia care au.

    Reply
  3. C 23/04/2021 at 22:15

    Articolul e scris pe un ton arogant. Probabil autorul a vrut să provoace, pentru clicuri. Sau nu a fost niciodată în postura de angajator.

    În orice caz, o atitudine îndoielnică.

    Reply
    1. Sebastian 23/04/2021 at 23:51

      Cu scuzele de rigoare, pentru ca e evident ca-s un dubios: autorul recruteaza de 11 ani online, echipe de peste tot si recruteaza si acuma pentru 3 pozitii.Dar in spatele anonimatului toti comentam orice, nu? :))

      Reply
  4. la naiba 26/04/2021 at 10:19

    faptul ca nu ai depus munca (inutila cum ar fi fost ea) pentru a obtine hartia spune ceva despre atitudinea profesionala totusi.

    Reply
    1. Sebastian 26/04/2021 at 10:54

      Asa este, spune ca nu imi irosesc timpul pe lucruri nefolositoare.

      Reply
  5. Adrian 26/05/2021 at 13:49

    Un articol pentru sufletul meu. Si da, recunosc, doar in Romania si in alte state, in special cele fost comuniste, mai este mentalitatea asta. Vesticii si din ce in ce mai multe multinationale pun accent pe ce poti efectiv sa faci, nu pe ce scrie hartia ca ai putea sa faci.

    De acord, o diploma iti poate asigura un start mai usor in viata. In acelasi timp, daca muncesti si acumulezi cunostinte constant (asa cum fac de 19 ani in campul muncii) poti sa ajungi la fel de departe. Sau chiar mai departe, pentru ca, cei ca noi, nu se simt niciodata aroganti ( ca unii posesori de diploma) ci stiu ca trebuie sa se zbata tot timpul pentru a ramane in pole position.

    Si legat de legislatie – da, nu iti poate da postul de Director din nomenclator, pentru ca acel nomenclator a ramas in mare parte cel din anii 80-90. In schimb orice corporatie iti va da intern functia de manager, in timp ce in hartia oficiala vei fi “analist servicii client”, “sef birou” etc. Faza cu salariul este abureala – la privat primesti salariul negociat, nu cel din grila statului. Doar daca vrei sa te angajezi bugetar, fara studii superioare nu poti sa ai un salariu mai mare de un anumit prag. Nu mai spun pentru situatia in care lucrezi remote din Romania direct pentru firme din afara. Ce treaba are IT-ul din State cu limitarile angajatilor la stat din RO?

    Reply
  6. Altcineva 21/02/2022 at 08:50

    Oh doamne, ador oamenii care urmeaza orbeste Biblia. Oamenii care nu au evoluat suficient de mult cat sa poata priveasca dincolo de un mesaj arhaic si sa cuprinda imaginea de ansamblu. Oameni carora le e frica si lene sa scoata in fata talentul cuiva inainte de eticheta acestuia. Oameni de HR care nu au curajul de a spune unui recruitment manager “stii, nu procedezi bine cand faci cherry picking”.
    Ador oamenii precum un anume recruitment manager dintr-o banca olandeza, al carui nume nu il voi spune, care a spus ca: “Oamenii fara studii superioare nu pot conduce decat o echipa de santier sau o echipa de muncitori la ferme de porci”

    Pragmatic vorbind, inteleg rationamentul acesta binar. Sunt curios totusi daca la urmatoarea gripa isi va injecta clor in sange, doar pentru ca stie ca este un foarte bun dezinfectant.

    Reply

Leave A Comment

Your email address will not be published.