In fiecare an in perioada asta, vad aceeasi panica cu rezultatele la Evaluarea Nationala. Ca de ce, cum, in ce sens, de ce nu au toti 10 etc. Dar sa o luam pe rand.
Evaluarea asta e un examen din cele predate in clasele 5-8 la romana, matematica si limba materna ( daca e alta ). Un fel de Bacalaureat, din gimnaziu, care conteaza la admiterea in liceu.
Din cate puteti vedea aici, programa nu este foarte stufoasa, nu e ca si cum au de invatat fiecare lectie la romana din acei ani. Imi aduc aminte ca Bacalaureatul la romana pe vremea mea era delirant, cu tone de comentarii literare de invatat. Si aveam o gramada de retinut ca papagalii si la admiterea in liceu, asta fiind invatamantul “ala de pe vremuri” pe care-l glorifica tampitii de azi. Pavlovism pur si atata.
Si da, erau si atunci la fel de multi analfabeti, doar ca nu erau atat de vizibili si atat de agresivi. Retelele sociale au dat prostilor o voce si vazand ca-s si altii ca ei, li se pare firesc sa fie asa. In glorioasele vremuri ale comunismului, despre care se spune acum ca produceau numai genii, erau o groaza de astfel de cazuri, doar ca era ordin sa fie trecuti clasa. Bine, nu intrau la liceu, dar 8 clase faceau toti, desi nu dadeau pe la scoala. Imi aduc aminte prin a 6-a cum cauta diriga un repetent sa-l treaca, ca asa ordonase directorul. Nu il mai vazuse nimeni de jumatate de an.
Si revenind la oile noastre, lumea se da de ceasul mortii cu rezultatele de la Evaluarea Nationala. 23% din participanti, au luat sub 5 si presa urla. Ca trebuie sa iasa toti academicieni, sa faca domle’o facultate dupa aia, ca-s foarte utile toate, dupa cum am spus si aici. Lasa liceul, discutam direct de facultati, da?
Cu toate astea, cei de la Edupedu ne arata ca avem suficient de multi studenti raportat la populatie. Din pacate majoritatea lor termina facultati de someri gen afaceti, administratie si drept din care nu ies cu o meserie invatata. Cum am terminat si eu, ca nu sunt vreo exceptie!
Ceea ce nu am vazut sa spuna nimeni, desi eu consider ca fiind destul de socant, sunt rezultatele de la contestatii. La Evaluarea Nationala au participat 123.122 candidati in total. Dupa contestatii, s-au schimbat 18.500 de note – 12.500 au crescut, restul au scazut – ceea ce inseamna un uluitor 15% din rezultate. Ce au facut profesorii aia, cum au corectat? Intelegeau de ce sunt acolo, sau au facut si ei o treaba de mantuiala, sa mai iasa un ban, pe langa salariile alea nemeritat de mari?
Inteleg 2-3% sa fie corectate subiectiv, oboseala, neatentie etc. Dar 15% este enrom pentru un examen de anvergura asta. Dar na, ca si in cazul judecatorilor care dau decizii aberante, pentru care primim amenzi de la CEDO, nici aici nu le face nimeni nimic. Si la anul vor corecta iar aiurea, ceea ce imi confirma inca o data teoria ca majoritatea cadrelor didactice fac asta pentru ca nu-s in stare de nimic altceva. Aia cu chemarea spre educatie si spiritul lui Spiru Haret e o vrajeala ieftina.
Apropo de de boala (mortală a) învățământului din Romania – învățatul pe de rost: se practica/practică și la matematica (unii nu vor fi de acord cu aceasta afirmație).
Să ne gândim că se predau metode de rezolvare a fiecărei categorii de exerciții (așa ea pe vremea mea, nu cred că s-au schimbat multe). Ca să rezolve ”exercițiul”, elevul trebuie să identifice categoria din care face parte exercițiul, să-și amintească algoritmul de rezolvare (învățat pe de rost) aferent categoriei și să îl aplice.
Exemplu: ecuațiile de gradul 2. Oricare se rezolvă urmând o serie de pași pe care i-am învățat pe de rost. Și elevii de azi fac la fel, și cred că au mai multe ”serii” de tocit. Nimeni nu ne-a explicat de ce se rezolvă așa, care e logica algoritmului.
Suntem mai deștepți fiindcă știm să rezolvăm ecuații de gradul 2 sau ecuații diferențiale? Nu.
E trist că trebuie să-ți faci capul calendar cu matematică tocită și dacă vrei să te faci violonist? Sau să tocești la comentarii dacă vrei să fii inginer? Da.
Oare se va schimba ceva cât mai curând, ca să aibă și poporul asta o șansă?