Avand in vedere ca “implinesc” anul asta 9 ani ca freelancer fulltime, am zis sa scriu un scurt ghid despre cum sa incepi sa lucrezi remote. Primesc aproape zilnic intrebari pe Linkedin despre asta, asa ca am pus cap la cap cam ce raspund in general. Am inclus, rezumativ, totul, de la decizia de a te apuca de asta pana la unde gasesti proiecte.
Munca de la distanta / remote este o tendinta care a crescut constant din 2008 incoace si s-a accentuat de cand cu virusul chinezesc, de cand lucrul de acasa a devenit mainstream mai de voie, mai de nevoie.
Vestea buna este ca managerii au fost multumiti de acest tip de munca si multe companii nu vor renunta la el dupa pandemie. Nu ma refer la Romania aici, sunt tone de sefuleti incompetenti care abia asteapta sa te vada inapoi la birou si sa te omoare cu sedinte si ppt-uri!
Sa ma fac freelancer?
Revenind la oile noastre, sa ne lamurim de la inceput, sa ajungi sa lucrezi ca freelancer nu e vreo stiinta inalta sau ceva deosebit de complicat. Initial, trebuie sa fii nitel sincer cu tine. Sa iti raspunzi la cateva intrebari, pe bune. Daca minti, iese prost si risti niste dureri de cap pe termen mediu:
– Stiu sa fac ceva destul de bine incat cineva sa ma angajeze pentru asta si sa fie multumit?
– Ceea ce stiu eu sa fac este suficient de bine platit cat sa traiesc din asta si sa ma descurc si intre proiecte, cand caut ceva nou?
– Pot sa traiesc confortabil cu incertitudinea unui loc de munca stabil?
Prima intrebare e de pura sinceritate, nu-s metode de estimare acolo. Depinde doar de tine si daca nu esti sigur, mai bine mai asteapta pana esti. Sau mai intyreaba lumea in jur.
Ca sa o verifici pe a doua, te poti duce pe Upwork sa cauti freelanceri care fac ceea ce faci tu si sa te uiti la pretul pe ora din contracte. Nu la rata de la profil, da?
Pentru a treia e simplu, daca ai rate / cheltuieli mari si nu esti sigur ca te descurci, nu o face! Pentru unii e ok, pentru altii e mai important sa aibe siguranta unor venituri constante, nu exista bine si rau aici, ci doar ce vrea fiecare.
Presupunand ca te-ai decis sa te apuci, urmatorul pas va fi sa decizi cum o faci: lasi jobul si cauti full time sau incerci initial sa faci ceva in paralel cu serviciul actual, sa vezi ce iese?
Daca ai un job ok sfatul este sa le faci in paralel pentru inceput, cauta un proiect part time. Daca urasti ce faci la munca, sau nu ai job acum, poti trece direct la “jobul” de freelancer full time. E recomandat sa ai si ceva bani deoparte pentru a doua varianta, in caz ca esueaza.
Unde gasesc de lucru?
Urmatorul pas, firesc, este sa-ti cauti un proiect. Exista multe site-uri – si tot apar ca ciupercile dupa ploaie – de proiecte / joburi remote, dar eu personal caut pe urmatoarele, regulat:
Upwork – e cea mai mare comunitate de freelanceri din lume, si-s destui clienti acolo. Nu incepe cu “nu ma duc sa ma bat cu indienii”, dupa cum am zis in multiple randuri, Rolls Royce nu are o problema ca exista Dacia. Angajatorii care vor devi cu 5$/h nu te-ar lua oricum.
Upwork te taxeaza cu 20% pentru primii 500$ incasati de la clientul respectiv, cu 10% pentru urmatorii 10.000 si cu 5% mai departe. Retine, per client, daca incepi cu un al doilea client, te ia din nou de la 20%. Stiu, scump, nu mi se pare un model sustenabil pe viitor.O sa scriu un ghid detaliat cum sa iti faci profil si sa cauti job acolo. Pana atunci, completeaza tot ce e de completat in profil. Iar cand aplici si nu da copy paste la un text, adapteaza-l in functie de job (mai toti cer cover letter). Cum sa-ti faci profilul, am explicat detaliat aici si cum sa aplici la joburi, aici.
Stack Overflow – In special joburi pentru programatori, admini, devops. Nu poti selecta alerte pentru joburi cand apar, dar le puteti pune pe un RSS reader si filtra de acolo.
Linkedin – Da, bunul si batranul Linkedin are acum un filtru pentru selectia joburilor remote. Trebuie sa citesti cu atentie descrierea jobului, pentru a vedea daca e remote pentru oricine sau numai cetatenii unei anumite tari. Puteau sa finiseze si ei mai departe filtrele pentru asta dar na, asa e cu produsele Microsoft, ei nu au auzit de user experience inca.
Alte siteuri de joburi remote care par ok dar pe care nu am avut contracte:
JobRack – Nu stiu prea multe despre ei, am auzit de bine acum vreun an doar.
GoLance – Par a avea un model asemanator cu Upwork.
Pentasia – Joburi din gaming, 90% cazionuri online din cate am vazut. Am aplicat la cateva, nu mi-au raspuns niciodata, nu toate-s remote.
People Per Hour – Din nou, modelul clasic gen Upwork.
FreeUp – clienti mai saracuti, e bun de inceput, stiu ca luau un procent marisor, dar nu mai retin cat, parca 20-30%. Am vorbit odata cu Business VP-ul lor prin 2020 a zis ca aduce clienti, face, drege, tinem legatura, nu am mai auzit nimic.
Baietii astia au pus cap la cap o lista cu vreo 20 de siteuri cu joburi remote, de multe am auzit dar nu am lucrat, merita sa arunci un ochi. Oricum, cauta cu incredere pe Google “remote tech jobs” si o sa fie mereu liste actualizate pentru un freelancer in cautare de munca!
Acum ca ai unde sa te uiti, sa discutam nitel si unde NU trebuie sa iti pierzi timpul:
Freelancer si Guru – acolo-s joburi pentru lumea a treia, oamenii se asteapta la devi cu 10$/h si asistenti virtuali cu 2 $/h. ASTA e locul unde te bati cu indienii, nu Upwork.
Crossover – Teste peste teste, joburi anuntate ca fiind cu preturi mari si apoi liniste si pace, te admit in marketplace-le lor si e posibil sa nu te caute nimeni. Au avut vreo 2 ani anunturi peste tot cu un job de CTO cu 200.000$/an, dar aparent nu se inghesuia nimeni, in mod ciudat.
Gurile rele spun ca ar fi luat un client foarte mare, din Orientul mijlociu, dat afara de pe Upwork pentru modul cum se purtau cu freelancerii. Aici e articolul unui tip care detaliaza de ce nu e cazul sa iti bati capul. Nu zic ca nu-s si exceptii, dar mi-a dat impresia ca nu se merita.
Toptal – Teste cretine, teorie multa, algoritmi multi, apoi inca 2-3 interviuri cu multa teorie si tampenii. Am failalt mizerabil testele, recunosc! – pentru ca ei la Agile puneau intrebari din PMP si PRINCE2 si contabilitate/bugete. Anul trecut, la un interviu am dat peste un fost mare sef de la ei, care mi-a povestit ca e doar o strategie sa impresioneze clientii cu selectivitatea lor.
Am lucrat cu un Project Manager de la ei acum vreo doi ani la o compani. Baietii taxau 70$/h – deci e posibil sa se castige decent DACA treci – dar au dat-o afara dupa o luna, era bata cu luneta, stia doar teorie si atata.
Cum sa aleg proiectele si clientii?
Intotdeauna, dar INTOTDEAUNA nu te apuca de un proiect pana nu te auzi cu clientul, indiferent cat de wow comunicati pe mail / chat. Am avut surprize mari in sensul asta, de aceea prefer sa refuz un proiect decat sa-l iau in urma unui chat. Mai ales daca esti pe Upwork, risti sa-ti strici scorul cu un review prost, doar pentru ca angajatorul nu stie ce vrea. Foloseste Calendly si da linkul clientului sa aleaga o conferinta cand vrea, e gratis pentru un singur link.
Odata ce ai aranjat un confcall, discuta intotdeauna urmatoarele si intreaba pana te lamuresti:
– In ce consta proiectul, are documentatie sau nu, are un Project sau un Product Manager sau nu, are niste deliverable-uri clare? Vrea ceva concret, sau e pe poezie? Daca nu are cere, daca nu poate, cere sa te plateasca sa schitezi o documentatie. Nu bate palma pe vorbe!
– Cat de tehnic e clientul si de realist cu proiectul si cu asteptarile? Am mai intalnit eu hipsteri care credeau ca daca desenezi un camp, bagi formula-n el din front end, ca la Excel.
– Are un format de contract? Nu te apuca de nimic fara contract, chiar daca scrie ca se supune legilor tarii lui. E mai bun decat nimic.
– Cat plateste pe ora, numar maxim de ore, ce expectatii are – daca e cazul – pentru durata proiectului? E plina lumea de “antreprenori” care vor sa le faci un Airbnb cu 4000$ in 7 zile si cauta un freelancer pentru asta. Caz real. Daca vrea pret fix per proiectm lasa-ti o marja de 10-20 % la estimare, sa ai loc de manevra.
– Vezi daca are QA, indiferent de rolul tau, sa nu te trezesti ca te pune sa faci tu cross browsing si cross-device si se supara ca nu poti.
– Cum te plateste, daca nu esti pe Upwork si nu ai incredere in client, cere plati saptamanale sau bi-saptamanale. Evita sa lucrezi la luna daca ti se pare ceva ciudat, freelancingul e ok financiar doar atunci cand intra si banii in banca. Am avut un caz horror prin 2013 cand eram la inceput, cu un client. Numai un sir lung de amenintari cu IRS / FBI etc si un contract semnat l-au comvins sa-mi dea cele 2000$ datorate.
Unde sa cer clientului sa imi trimita banii?
Evita platile in Paypal, te jefuiesc efectiv la schimburi valutare. Revolut, Transferwise ( rebotezat Wise) sunt foarte ok, cat poti justifica transferurile. Clientii din Uniunea Europeana te pot plati direct in bancile locale romanesti, costurile de transfer din SEPA ( Single Euro Payments Area) au scazut mult. As evita ING si Banca Transilvania, desigur, aceste Astra Zeneca ale bankingului romanesc.
In linii mari cam astea-s sfaturile mele, pentru inceput. Daca ai intrebari nu ezita sa le adresezi in comentarii, raspund la fiecare in parte. Si nu uita regula de aur, fa-te freelancer doar daca ai raspuns celor trei intrebari de la inceput, sincer.
Cum imi platesc impozitele in Romania ca freelancer?
Cauta un contabil si discuta ce ti se potriveste mai bine, cand esti convins ca poti face un freelancing profitabil. Ai de ales intre PFA, PFA cu norma de venit, SRL, SRL-D etc. Nu te duce pe grupurile de freelanceri de pe Facebook / forumuri sa intrebi, plateste o consultatie cu cineva care se pricepe. E prea important pentru a te lua dupa orice parelolog care nu a avut o firma in viata lui. Pentru cei din Bucuresti pot recomanda eu pe cineva, imi face contabilitatea de ani de zile, da-mi un mesaj aici sau pe Linkedin.
Salut Sebastian
Să știi că eu nu am renunțat la ideea cu impresariatul in IT, momentan meditez la ‘forma și conținut’ :).
Felicitări pentru inițiativă, mersi pentru sfaturi.
Eu am decis sa fac mutarea pe Freelance, am reușit să prind și un proiect unde incep in scurt timp. Că și forma de organizare am optat pentru SRL.
Am o întrebare, daca poți să-mi răspunzi. De ce să evităm ING 🙂 ? Pentru că tocmai la ei mi-am făcut contul firmei.
Mersi mult.
Sporuri!
Alex
Salut, welcome to the club. ING este bazat pe un sistem de ceea ce ei numesc francize si eu aprozare. Adica oricine isi poate deschide unul daca are bani si un aprozar gol. Si poate angaja pe oricine vrea el. Si apoi te trezesti cu notificare ca in 5 zile sa-ti muti banii cum au patit ceva oameni, pentru ca nu se stie de ce.
Plus ca umbla vestea ca a plecat cine trebuie de la IT si e jale, pleaca lumea pe capete si tot au erori.
ING si Transilvania sunt doua banci de care nu vreau sa mai aud, ever.
Scuze, acum am vazut. Si eu si niste prieteni ne-am trezit cu conturi inchise aiurea la ING.
Salut Sebastian. In zona de ‘Submit a Proposal’ pe Upwork, mai exact ‘Cover Letter’ ce este indicat sa completezi? Ma refer aici la cateva informatii despre experienta ta in domeniu, eventual upload de certificari pe care le-ai obtinut sau e deja prea mult? Multumesc si o zi faina!
O sa scriu saptamana asta un articol despre cum sa aplici, da. In concluzie e bine sa spui chestii relevante in contectul jobului la care aplici, cam toti dau copy/ paste si lumea se prinde. Daca scrii la obiect, ai un avantaj.
“Am lucrat la un proiect similar cu aia si aia, etc” Nu mult, ca nu stau nici ei sa citeasca romane.
Acum vazusi, scuze. Pai orice crezi ca ar convinge un client sa te ia pt jobul ala. Cel mai bine experiente asemanatoare.
ce parere ai de x-team? ai auzit ceva de ei? par sa faca tot ceva gen toptal, adica intermediaza relatiile intre developers si firme. pe glassdoor au review-uri foarte bune, dar la interviuri au scoring mai putin bun
Sunt doar pentru devi, nu ii stiu. Daca au aceleasi interviuri irelevante ca la Toptal, mai bine lasa :))
Salut,
Din ce înțeleg oricum ar fi îți trebuie un cont in Euro sau dolari pentru a încasa pe Upwork.
Sunt pe gânduri să încerc și eu pe lângă job pe partea de e-learning și am deja un SRL, însă nu știu dacă merită să mă complic cu conturi în valută pentru care am văzut că se plătește destul de mult
Pe Upwortk se plateste in dolari, da. Mai am clienti cu care lucrez direct care platesc si in euro, asa ca le am pe ambele. E cam 5 ron/luna comisionul la un astfel de cont in Romania la Transilvania sau BRD, pe persoana juridica sau fizica, ce anume platesti mult?
Înseamnă că trebuie să schimb banca 🙂
Nu recomand Transilvania si ING.
Salut,
Cum se face contract cu un client, separat de Upwork? Adică între tine și el, după ce te-a contractat teoretic prin Upwork? Și încă ceva, te lași pe mâna clientului să conceapă contractul? Nu ar trebui tu să fii cel care înaintează un contract?
Salut!
Salut, sa te duci separat e contra termenilor si conditiilor si risti un ban. Contractul il ai prin platforma, clientul pune doar un anunt de job, aia e tot. La el aplici.
E mișto că freelancer dar nu toata lumea își poate lua laptopul in spinare și lucra din curțile oamenilor.
In primul rand nu toți facem doar Excel-uri și PowerPoint, multi dintre noi avem nevoie de cel puțin 2 monitoare mari, eu am 2 de 27inch.
In al 2lea rând 99% dintre laptop-uri sunt niste praștii, se mișcă de 10 ori mai lent decât un tower PC. Am ultimul răcnet de macbook la muncă și când încerc să compilez proiectul, mai are puțin și își ia zborul. Eu folosesc tower PC, mult mai rapid și silențios.
In al 3lea rând, ca sa ramai sănătos îți trebuie un spatiu ergonomic, un scaun bun și un birou pe măsură. Cam greu de cărat in mașina din loc in loc. Eu personal am o operație de hernie de disc la activ, nu mi-o doresc pe a 2a.
In rest felicitări pentru articole, te urmăresc și pe LinkedIn cu mare plăcere.
Cum facturezi pe upwork?
Pe o persoana juridica, pfa / srl etc.
Da, dar ce date treci pe factura? Catre upwork? Stii unde sunt acele detalii? Eu am avut doar contracte directe cu clienti, si acolo e clara treaba.
Iti da la sfarsit de luna un raport si treci datele de acolo pe factura. Contabila se ocupa, nu imi bat capul :))