Freelancing: Cum sa aplici la un job pe Upwork

Acum ca stii cum sa faci un profil pe Upwork urmatorul pas logic este sa aplici cu sanse decente de succes la un job. Pentru asta, primul lucru care trebuie sa-l inveti este sa stii sa cauti. Din pacate cautarea nu este ceea ce a a facut freelancing-ul pe Upwork celebru, desi s-a mai imbunatatit in ultimii ani. Apar tone de rezultate, nu foarte relevante, astfel ca trebuie structurata foarte bine, sa nu pierzi timpul aiurea.

Ce sunt connects si ce este Upwork Freelancer Plus

Ca sa rezolve problema celor care aplicau la foc automat la orice fel de job ( cum am patit eu candva pe Bestjobs cand aveam paznici de noapte si pizzari la pozitie de PHP Dev) Upwork a venit cu ideea unui cost pentru fiecare aplicatie. Si a creeat o forma de moneda virtuala – nu e crypto, doar niste puncte – numita Connects.

De aici au aparut doua tipuri de freelanceri: cei cu cont gratuit primesc 10 Connects pe luna. Cei ce platesc 15$ lunar – optiunea Freelancer Plus- primesc 80, mai multe gasesti aici. Nu e asa rau cum suna din prima, daca esti invitat la interviu nu numai ca nu platesti ceva, dar iti dau si 10 connects bonus. La joburile featured – care apar cu un diamant – nu costa nimic sa aplici, sunt platite de client pentru promovare.

Sunt mai multe avantaje pentru contul de Plus, ai detaliile aici. Eu il platesc iar daca vrei sa aplici regulat, o sa ai nevoie de connects. Dap, nimic din ce e bun nu e gratis.

Cautarea detaliata

Pentru inceput, mergi aici, dai un enter in campul gol si te duce la cautare avansata, ai optiunile in partea stanga. Sa le analizam pe rand, pentru a stii ce sa alegi:

– Experience Level: e self explaining, au pus la job ce experienta se cere de la candidat. Vezi ca unii pun intermediate si nu expert pentru ca au impresia ca iese mai ieftin. Deci nu as exclude medium. Daca esti la inceput poti lasa si beginner, pana prinzi 2-3 joburi sa-i faci un history bun.
– Job Type: Exista joburi cu pret fix – iti dau atat sa faci aia – si joburi per ora, care tin mai mult. Cele cu pret fix sunt uneori mai usor de obtinut si o solutie buna la inceput, cand ai nevoie de niste feedback bun, sa-ti faci JSS-ul ( job succes score). Cele cu pret fix pot fi divizate in mai multe milestones, sa primesti banii pe masura ce faci lucrurile si iti recomand sa negociezi asa, decat plata la final. Daca sunt probleme cu clientul, te prinzi mai rapid. Upwork-ul ofera mediere, desigur, dar e cu durere de cap. Nu uita: mereu vorbeste cu clientul inainte sa iei un job, sa fie clar ce expectatii are. Nu vrea sa vorbeasca, nu iei jobul, e verificata.
– Number of proposals e irelevant, se schimba foarte rapid oricum, il poti ignora.
– Client Info: Oricine poate pune un job pe Upwork, fara sa adauge un card. Cei ce adauga au mentiunea “Payment Verified” si indica faptul ca sunt mai decisi sa recruteze, decat cei cu “Payment Method not Verified”. De regula aplic la cei ce au pus un card, dar uneori merita riscul si la cei fara, depinde de job. Nu i-as exclude, totusi.
–  Client history iti arata cati a angajat pana acum, pe premisa ca daca ai angajat odata, o sa mai angajezi. Nu e obligatoriu, dar are sens.

Restul optiunilor sunt destul de explicite, daca ai intrebari lasa un comentariu jos si-ti raspund. Nu am zis nimic de Categories pentru ca taxonomia nu e foarte intuitiva la toate tipurile de joburi, uita-te totusi prin ele.

Apoi, te duci in campul de sus, apesi pe Advanced Search si ai toate optiunile. Recomand incercat “Title search” daca te uiti dupa ceva destul de specific. Daca vrei job de php sau node.js pune direct la skills. Bine, nu toti vor pune skillsurile corecte la job dar merita incercate diferite variante pana intelegi cum merge. Dupa ce ai rafinat-o, o poti salva ca rss – ai optiunea langa xxx Jobs Found – si poti folosi un client ca Inoreader sa le citesti. Salveaza mult timp.

Ai avut deja joburi? O sa vrei sa urmaresti si rezultatele bazate pe ce mai cauta fostii clienti, e mult mai usor sa lucrezi din nou cu cineva care te stie.

Daca ti-ai pus bine skillurile la profil, Upwork face si o cautare automata pentru tine, gasesti rezultatele aici. Nu-s toate super relevante, dar am avut surprize placute. Cuvantul de ordine e incearca pana gasesti cea mai buna metoda, sa cauti project management si product management cum fac eu e relativ usor. Depinde foarte mult de cat de nisat este ceea ce faci.

Profilul clientului

Ca sa aplici la job, dai click pe oricare din cele ce apar in rezultate si iti va aparea asta:

Freelancing Upwork

Verifica intai, inainte de orice, daca indeplinesti criteriile. Jobul de mai sus e Americas only, de exemplu si daca aplici o sa fii pe la coada listei de candidati. Poti forta nota si aplica atunci cand cer JSS de peste 90% si tu nu ai deloc sau doar putin mai mic, nu mereu te pune la coada, daca restul profilului e relevant. Retine: aplica doar la joburile care se potrivesc cu ceea ce stii sa faci si ai in profil. O sa fii listat impreuna cu alte zeci de candidati si clientii se uita 2-3 secunde pe profil pana trec la detalii. Stiu, viata nu e corecta.

Cititi jobul si intrebarile obligatorii – daca exista cu atentie. Daca nu e de tine nu aplica, pierzi connects si timp.

Apoi te uiti la rating-ul clientului.. Daca e pe la 3 stele din peste 15- 20 reviews, ignora jobul, indiferent de ce promite. E pacat sa te doara capul. Indiferent de cum este rating-ul, mergi la Client’s recent history si vezi ce reviews lasa celor ce au lucrat pentru ei. Exista unii clienti ce nu dau cinci stele din principiu si tot felul de chestii de gen, iar tu o sa vrei sa verifici. Ai un profil de mentinut cat mai la 5 stele si 100% JSS.

Acum na, o sa mai gasesti un review prost lasat sau unu prost primit, lumea este lume. Dar daca-s multe, e ingrijorator si mai bine te lipsesti. Skillsurile uneori sunt puse aiurea, nu te ingrijora prea tare decat daca nu apare nimic din ceea ce ai tu in profil, cazuri rare totusi.

“Activity on this job” arata cati au aplicat, cate interviews sunt in curs si cate invitatii. Daca are deja 8 interviuri si 15 invitatii nu mi-as bate capul decat daca stiu ca am un profil genial si fac o diferenta acolo.

Urmatorul lucru este % hire rate, de sus, dreapta, la profilul clientului. Asta indica procentul de angajari facute din totalul de joburi postate. Daca este sub 30% fie nu angajeaza fie scoate freelancerii din platforma sa lucreze cu ei, ceea ce contravine regulamentului Upwork. Deci in ambele cazuri, e de gandit bine inainte. Apropo de asta, nu scoate clientii de pe platforma ca iti blocheaza contul instant si nu accepta discutii. Este chestiunea la care Upwork nu sta la discutii, pentru ca isi pierd comisioanele si au toleranta zero.

Revenind la profilul clientului, mai jos poti vedea cat a cheltuit in total pe platforma si hourly rate-ul dat, in general. Nu va repeziti daca vedeti o suma mare acolo, daca a lucrat cineva 3 ore si i-am dat 100$/ora va aparea ca dau 100$ in medie. In istoricul clientului o sa vedeti si cat plateste si pe ce pozitii, sa stii cat sa ceri. Pentru cei cu Freelancer Plus sunt vizibile maximul, minimul si media cu care au aplicat ceilalti candidati la un job (bid range).

Inteleg ca-s o tona de amanunte, dar nu te speria, daca aplici constant o sa iti ia un minut sa vezi si interpretezi cele de mai sus. Nu trebuie sa stai o ora pana aplici si sa te gandesti, cu cat aplici mai repede dupa postare cu atat mai bine. Eu ti-am dat toate variantele, tii seama de care vrei. Nici nu trebuie sa iesi din zona de comfort ca sa inveti!

Cover letter-ul

La toate joburile este obligatoriu sa scrii un cover letter, adica o scrisoare de introducere, pentru a putea aplica. Ai fix un rand jumate la inceput sa impresionezi clientul, pentru ca, pe partea lui, el asa iti vede aplicatia:

Upwork profil aplicatie

Deci esti unul dintre cele cateva zeci care aplica si te listeaza in functia relevantei fata de requirementsuri si skills. Deci nu incepe ca baietii astia cu cat iti adori munca si cum rupi productivitatea in doua, ca asa fac majoritatea si nu emotioneaza. Ah mai sunt si cei cu “Hello, my name is… and I am from….”. Da man, stiu, scrie la profil. Hai pa.

Eu incep prin a insira brandurile mari cu care am lucrat, da mereu bine. Daca nu ai asa ceva, incepe cu cat seamna proiectul asta cu unul similar din trecut ( daca chiar seamana, nu mintii, ca se prind ) etc. Incepe cu ce vrei, dar retine ca primul rand jumate e crucial.

O alta greseala pe care o fac toti este sa dea copy paste la acelasi cover letter la toate aplicatiile. Clientii se prind deja de asta si incep sa le ignore daca nu ai ceva istoric foarte bun si un profil foarte compatibil cu jobul. Eu am o versiune default pe care o adaptez pe ici pe colo sa para scrisa expre pentru jobul la care aplic. Oamenii apreciaza cand nu dai copy/paste in viteza. Stiu, e enervant sa tot editezi aia, dar cand prinzi un job bun, iti va trece!

La sfarsit, include un link de Calendly pentru a alege instant cand sa discutati, scuteste lumea de multe mesaje si plictiseala.

Unele joburi, au intrebari la care trebuie sa raspunzi pentru a putea aplica. Cele standard, oferite de Upwork sunt extrem de enervante si inutile, gen “ce sfaturi ai ca acest job sa mearga bine”  si “la care parte te pricepi cel mai bine?”  Si preferata mea “ai intrebari?” Da mai nene am intrebari, de aia se fac interviuri, nu sa scriu eu aici romane! Nu scrie baliverne, indiferent cat de evervante-s, incearca sa fii original si usor amuzant uneori, sa te diferentiezi cumva de ceilalti!

Cu cat aplic pe Upwork?

Despre asta am mai vorbit si aici, depinde de mai multi factori cum te pozitionezi ca freelancer cu rata orara. Acum ai si mai multe informatii din istoricul clientului si daca ai cont Freelancer Plus si din ce aplica ceilalti 9 bid range).  Sunt destule data si esti baiat mare deja, sigur te descurci acum, dupa atata informatie.

Ce fac dupa ce aplic?

Cauti in continuare si aplici. E o piata extrem de dinamica, cu alte reguli decat Linkedin si siteurile clasice. Concurenta e mare, joburi destule asa ca toti aplica la tot ce li se potriveste si aleg pe urma. Aici o zi tine cat o saptamana pe Linkedin, nu uita! Ce sa NU faci, e sa contactezi clientul in afara Upwork, chiar daca te-ai prins ce companie este. Daca te reclama, adio cont!

Se poate sa te contacteze clientul si dupa 15 min si dupa 15 zile. Doar el poate initia dialogul, nu si invers. E bine sa-ti pui aplicatia mobila sa primesti instant mesajele si sa raspunzi, pentru ca sigur mai da mesaje la altii, pe langa tine. Urmeaza interviul – unde uneori incearca sa mai micsoreze din rata – si apoi fie te angajeaza fie dispare. Rareori spune si ca a luat pe altcineva, nu incepe sa plangi ca nu-ti da feedback!

E bine ca dupa cateva zile de la discutia initiala, daca e liniste, sa intrebi politicos daca e totul ok si jobul inca disponibil, am fost surprins cati au zis aoleu da hai sa vorbim. Repet, e o lume diferita de ceea ce stii de pe celelalte site-uri.

Daca ai intrebari, nu ezita sa le pui in comentarii, in rest bafta la aplicat!

(Visited 1,880 times, 3 visits today)

5 Comments

  1. Sebi Larion 14/04/2021 at 15:34

    Salut Sebastian,
    Foarte bun articolul, mulțumesc frumos pentru sfaturi.
    Dar dacă clientul dorește sa ma scoată de pe platforma și sa lucram direct, care sunt riscurile? Bineînțeles după ce am finalizat jobul pentru care am fost angajat pe Upwork.
    Multumesc,

    Reply
    1. Sebastian 14/04/2021 at 16:05

      Din cate stiu trebuie sa lucrezi forever and ever cu clientul acela sau sa plateasca ceva la Upwork daca vreti sa lucrati direct, vezi la pagina de help a lor.

      Reply
    2. Savy 15/04/2021 at 02:04

      Riscul tine de plata dupa livrare, pentru ca pe upwork, chiar si la un contract cu pret fix, exista escrow. In locul tau as accepta asta doar dupa o perioada continua de lucru cu clientul ala, in care sa se formeze o relatie de incredere.

      Reply
  2. Laura 06/05/2021 at 08:30

    Foarte util si interesant articolul. Felicitari si multumim! Una din informatiile care ma ajuta mult este posibilitatea crearii celor 2 conturi secundare pe langa cel principal.
    Keep going, you’re doing a great job!

    Reply
  3. Catalin 04/03/2022 at 15:50

    Salut, sunt incepator in UpW – tocmai ce am terminat primul contract – clientul multumit, ore agreate introduse, feedback bun, contract inchis. In cat timp ar trebui sa vad suma agreata in contul de Upw ? Multumesc

    Reply

Leave A Comment

Your email address will not be published.