Adevarata inovatie in ziua de azi

S-a umplut netul de someri inspirationali care aduc inovatie si “disruption” in domenii de care nu au habar. Dar hey, ei au facut o facultate, au fost CEO & Founder la ceva WordPress prost configurat si acum ei vin si va invete lucruri. Sau apartin unor minoritati mai mult sau mai putin reale. Si peste un an cand e evident ca nu merge ceea ce fac, mai fac un startup la fel de inutil si spun ca l-au vandut pe celalalt. Deja devin “serial entrepreneur with multiple successful exits”

Unii au rude influente, altii prieteni, altii se folosesc de diverse minoritati si ii vedeti in topuri imaginare de antreprenori sau in diverse articole platite prin Vice, Bloomberg etc. Si va minunati ce e cu adunatura aia de someri si ce naiba fac ei de fapt. Aia e inovatia, dragii mei. Si “disruption”-ul! Cam aia e tot, in ziua de azi. Familia ta are bani, te declari discriminat sau te promovezi tu abil pe social media si zbang! esti un fenomen in domeniul tau, desi tu nu stii sa faci nimic.

Ca si “coachii” care te invata tainele meseriei la 2 ani dupa ce au avut ceva job de incepator in domeniul respectiv, strategia e la fel. In ziua de azi succesul este conditionat de promovare, e ok sa nu ai nicio realizare la activ. Deja pe burse se listeaza firme care nu au avut niciodata profit si oamenii investesc in ele banii castigati cu greu.

In fiecare zi apar diverse minoritati de toate tipurile si felurile care-ti explica ca ele au drepturi mai multe ca tine, pentru ca asa e firesc si-s promovati. Ca tu esti majoritar si asta iti confera niste privilegii de care tu sigur abuzezi oricum, ca stiu ei mai bine, da? Asa ca ei trebuie sa fie discriminati pozitiv si sa primeasca bani / functii degeaba, ca sa compenseze asta!

Inovatie mincinoasa

Trebuie sa numaram cati angajati avem de sexul x si rasa y, dar numai in domenii foarte bine platite, gen IT, Finante sau Telecom. Si daca se poate doar in firme din Fortune 500 ca restu-s de saraci si nu-i pasioneaza pe cei ce-si aroga aceste privilegii. Nu am vazut sa numere nimeni cate femei lucreaza la mina sau cati barbati la gradinite. Ca se plateste prost si cei cu misecuvinisme de genul asta nu-s pasionati de posturi de saraci.

E plina planeta de startup-uri care merg pe inovatie si “disruption” adresate diverselor minoritati. Ei iau finantare cu doua maini de pe la toate firmele si nu fac in mod real nimic pentru cei ce pretind ca ii ajuta. Pentru ca acolo ajung doar misecuvinistii si oportunistii din minoritati si nu cei ce au reala nevoie, astfel ca nu folosesc nimanui afectat in mod real, din pacate. Exista discriminari, exista rasism si exista misoginism dincolo de orice dubiu, nu incape indoiala aici! Dar nu cu genul asta de atitudine se rezolva si nu cu astfel de personaje scoase in fata. Ei doar accentueaza problemele si inventeaza mereu unele noi, pentru a-si justifica rolurile si a primi bani. Nu au niciun interes sa rezolve ceva, conflictul si problemele sunt painea lor! Nu exista inovatie reala aici.

Este o nebunie generala iar cand se va sparge intreaga bula “glamour” de falsuri, drepturi imaginare si companii neprofitabile bine cotate pe bursa, o sa fie jale. Dot-com bubble-ul anilor ’90 o sa fie o gluma buna cand totul se va duce in cap, de la economii nationale la companiile supra-evaluate de pe burse.

Nu mai ai loc pe Linkedin de truisme si cretinatati motivationale cu zeci de mii de likes de la asa zisi lideri. Si de tot felul de autori de carti irelevante pline de solutii imaginare la probleme simplificate la maxim, pentru a da bine. Plus afirmarea credintei nestramutate ca oricine poate deveni orice, ca justificare a nulitatilor devenite mari experti in nimic. Asta place cel mai mult tuturor, pentru ca le da speranta ca intr-o zi vor face si eu ceva maret si vor ajunge ca idolii lor, postacii de truisme.

Din pacate nu oricine poate face orice, avem niste aptitudini si niste coeficiente de inteligenta care ne limiteaza la anumite domenii. Si dupa cum am spus aici nici sa devenim toti IT-isti nu este o solutie.

Pai bine, o sa intrebati, care este adevarata inovatie si ce duce la “disruption” in zilele noastre? Daca aia nu, aia nu,?

Raspunsul e simplu: Bunul simt si spusul lucrurilor pe nume au devenit adevarata inovatie intr-o bula de supra-evaluari si nulitati promovate peste tot. E novator pentru ca toti mint de sting si se feresc ca de dracu de adevar. Si are efect perturbator pentru ca exista un consens tacit de a nu mai spune lucrurilor pe nume, daca nu vrei sa ajungi vreun paria.

A spune ca Imparatul nu are haine este adevaratul inceput al unei revolutii care sa ne duca inapoi la normalitatea in zilele noastre. Renuntatul la limbajul lemnons, corect politic si corporatist aduce mai multa inovatie decat toti antreprenorii aia imaginari carora nu le-a cumpararat nimeni niciodata produsele si serviciile.

Pentru ca minciuna asta colectiva si jocul de-a inovatia imaginara ne duc pe toti intr-o directie tot mai gresita.

 

 

 

 

 

(Visited 817 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Your email address will not be published.