Pensii private din Romania, sau cum sa ajungi mai sarac in timp ce ei fac bani!

Articol scris de Robert Edvin Ibram

Citeam un articol in Ziarul Financiar despre performanta fondurilor de pensii private Pilon II pe anul 2021 si am constatat, destul de surprins, ca majoritatea acestora au scos randamente sub inflatie. Asta in conditiile in care bursele au crescut cu peste 30%, da? De asemenea, perspectivele nu sunt foarte bune nici pentru acest an, varful inflatiei la noi in tara fiind estimat pe la 12% in Aprilie 2022. Dar haideti sa vedem randamentele obtinute de aceste fonduri de pensii private, care ar trebui sa ne multiplice banii, sau macar sa le conserve valoarea, nu sa ne lase mai saraci, la mila unui stat tot mai indatorat:

Pensii private

Dupa cum putem observa, toate pensiile private au avut un randament real negativ (adica, pe romaneste, sub inflatie), ceea ce inseamna ca valoarea banilor nostri de pensie, de fapt, s-a diminuat in anul 2021. Daca ai fost “norocos” ca si mine, sa fii alocat la BCR Pensii si sa nu fi luat masuri pentru a-ti transfera fondul de pensie la un alt administrator, felicitari. Anul trecut fondul tau de pensie s-a diminuat cu 4.6% in valoare reala. 

Mai mult, impresionanta “performanta” a acestor fonduri a fost obtinuta In conditiile in care acestea  primesc comisioane generoase pentru management-ul portofoliilor si pentru a alege cat mai bine instrumentele investitionale. Astfel incat banii nostri sa se multiplice si sa ne asigure o oarecare bunastare atunci cand ne vom pensiona. Comisioanele le-au incasat, fireste, pentru ca ei nu au nicio responsabilitate in ceea ce priveste performanta. In alti termeni, noi contribuim cu 100% din bani, ne asumam 100% din riscuri, iar administratorii de fonduri se imbogatesc, indiferent de evolutia fondurilor sau de performanta. O afacere foarte profitabila, ar zice unii, lipsita de riscuri si cu foarte multe beneficii.

Practic, baietii au o licenta de printat bani, pe spatele nostru, si zero obligatii. Pai, serios, nu e afacerea ideala?

M-am uitat, de curiozitate, in ce active investesc aceste fonduri si am luat ca exemplu NN. Acest fond investeste in titluri de stat, obligatiuni corporative si actiuni. Hai sa vedem cum au performat aceste active in anul 2021.

Daca privim indicele BET-TR (pe numele lui complet Bucharest Exchange Trading Total Return, care reprezinta perfomanta bursei din Romania, cu dividende incluse), putem observa ca acesta a avut un randament de 40% pe anul 2021. Impresionant nu?

Indice BET

Obligatiunile corporative au si ele un randament de 9 – 10% in lei (in functie de emitent), iar daca ne uitam la Titlurile de stat Fidelis in lei, acestea au dobânzi anuale de 4,00% sau 4,60%, in functie de durata.

Daca am fi avut posibilitatea sa accesam noi acesti bani in scop investitional (pe modelul 401K din US sau IRA din UK) si sa ii investim foarte simplist, in proportii egale de 33.3% pe fiecare dintre activele in care investesc fondurile (adica titluri de stat, obligatiuni si actiuni) am fi avut un randament de 18.2%.

Adica,  ar fi returnat de 3 ori mai mult decat pensiile private Pilon II, obtinute de catre administratorii din piata. Iata cum, fara cunostinte avansate despre economie sau investitii, si avand costuri minime, am fi reusit sa performam de 3 ori mai bine decat administratorii de fonduri. Si atunci de ce sa le mai umplem acestora buzunarele, in conditiile in care ei nici nu performeaza si nici nu isi asuma pierderile? 

Sigur, este usor sa te uiti inapoi si sa faci calcule pe ceea ce ar fi putut fi, iar daca am putea prezice viitorul, am scoate cu totii randamente fabuloase. Dar nu despre asta e vorba aici, ci despre faptul ca platim o avere acestor oameni al caror job este sa produca randamente, iar rezultatele nu se vad. Pai nu mai bine ii dam afara si invatam cum sa facem noi asta? 

Concluzia este ca, daca investim putin in educatia noastra financiara, avem capacitatea ne a ne conserva singuri averea si de a ne multiplica banii astfel incat sa avem o viata linistita la pensie. In ziua de azi putem face investitii din confortul casei noastre, cu doar cateva click-uri. Nu stiu despre tine, dar mie nu imi place sa imi las viitorul in mana altora,  mai ales cand acestia sunt interesati doar de propriile buzunare si nu despre bunastarea mea.

Voi detalia  intr-un articol viitor despre cum sa nu stai dupa pensiile private administrate de fonduri fara obligatii fata de tine.

Later edit: Si Bursa are o analiza interesanta pe subiect.

(Visited 1,808 times, 1 visits today)

2 Comments

  1. Cookie 21/01/2022 at 14:16

    Eu as zice ca articolul este vadit impotriva fondurilor de pensii. Acestea sunt reglementate si nu pot ‘investi in actiuni’ doar pentru ca e inflatie si ca ‘actiunile merg mai bine’. In plus banii din fondurile de pensii sunt ai oamenilor care in general i-ar da intr-o clipa pe un televizor mai mare si cu mai mult netflix, hbo go sau mai stiu eu ce consola de gaming de ultima generatie care suporta super mario. Profilul de risc al fondurilor de pensii este by default redus prin urmare cauta si tu te rog cam in ce tipuri de active ar putea investi astfel de fonduri si apoi fa o analiza cu alte fonduri de investii cu acelas profil de risc si cu aceeasi piata investitionala.

    Reply
    1. Sebastian 21/01/2022 at 14:25

      Eu zic ca este indubitabil contra fondurilor de pensii ROMANESTI, mai ales ca legea nu ii opreste sa fie profitabili

      Conform art 25. din Legea nr. 23 din 11 ianuarie 2007
      pentru modificarea şi completarea Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat:
      “Art. 25. – (1) Cu respectarea dispoziţiilor art. 23, administratorul investeste în:
      a) instrumente ale pieţei monetare, inclusiv conturi şi depozite în lei la o banca, [..] fără să depăşească un procent mai mare de 20% din valoarea totală a activelor fondului de pensii;
      b) titluri de stat emise de Ministerul Finanţelor Publice din România, de state membre ale Uniunii Europene sau aparţinând Spaţiului Economic European, în procent de până la 70% din valoarea totală a activelor fondului de pensii;
      c) obligaţiuni şi alte valori mobiliare emise de autorităţile administraţiei publice locale […] în procent de până la 30% din valoarea totală a activelor fondului de pensii;
      d) valori mobiliare tranzacţionate pe pieţe reglementate şi supravegheate din România, statele membre ale Uniunii Europene sau aparţinând Spaţiului Economic European, în procent de până la 50% din valoarea totală a activelor fondului de pensii.
      Inainte de a invita altii sa faca analize, sa ne documentam zic 🙂

      Reply

Leave A Comment

Your email address will not be published.