Piata de IT in iarna 2022

Salutare si bun venit la un nou raport despre piata de IT din acest moment. Care moment o sa mai tina o vreme, aparent, pentru ca avem cerere mare in continuare si se recruteaza in draci. Ca sa scutim comentariile gen “dAr lA minE nu sA mArIT sALariu”o sa reiterez pentru cititorii functionali ca este vorba STRICT de piata de IT, ca la altele nu ma pricep. Nu sunt CTP sa le stiu pe toate fratilor, asta e!

Cele de mai jos se bazeaza pe ce vad pe Linkedin zilnic, ce imi mai spun recruiterii si it-istii off the record prin mesaje si pe ce face a mea sotie care recruteaza la greu developeri! Si normal, pe ce mai citesc prin presa din afara despre industrie in general. Ca absolventii de SNSPA din presa de la noi inca au senzatia ca piata de IT e formata doar din cei iesiti din Politehnica.  Bine, eu ii inteleg, ca daca se pricepeau sa faca ceva nu lucrau in presa…

O sa incep cu piata de IT pe partea de freelancing – mai romaneasca sau nu – pentru ca s-au schimbat unele lucruri. Din cate am vazut pe Upwork – cea mai mare paltforma de freelanceri din lume – e ceva mai greu de tinut pasul cu noile preturi. Inca primesc invite-uri la joburi cu pret fix de cateva sute de dolari, sau vad amuzanti care cauta supe ultra extra project manager cu 20$/ora. Sau, mai rau, product manageri. Le urez succes.

Au inceput sa apara anunturi mai spre preturile actuale, dar overall mi s-a parut ca platforma isi revine greu si vin multi care inca spera la chilipiruri si dau ochii peste cap cand le ceri preturile din piata. Ii inteleg, multi au afaceri proprii, sunt firme mici sau start-ups, dar e vremea sa inceteze sa mai priveasca Upwork ca pe un Outlet cu discount-uri foarte mari. Doar cu unele mici! Acum s-a ajuns cu development-ul pe intreaga planeta, nu mai au de unde sa apara unii noi, buni si ieftini decat daca gasim aliensi pe Marte.

Piata de IT

Despre Crossover si Toptal, ramane cum am stabilit: evitati. Mi se par interesant Freelancermap unde-s o caruta de agentii din UK si Germania care angajeaza pentru diverse firme mari. Da, costa 13$ pe luna daca platesti anual, sau 26$ daca platesti lunar si nu au un search foarte genial. Dar te gasesc recruiterii si au oferte competitive. Incercati ca merita. Au si profil gratis dar nu ai toti asii in maneca cu el, din pacate.

Am vazut ca apar tot felul de agentii si marketuri peste noapte dar nu am mai gasit nimic wow. Daca aflati de ceva bun, nu fiti egoisti, puneti in comentarii va rog 🙂

Piata de IT corporate, in special cea romaneasca este pe trendul bun, din cate vad si aflu de la sotie. Nu numai ca se dau salarii mari atat pe PFA cat si pe CIM, dar angajatorii s-au trezit si fac contra oferte la nivelul pietii cand vor sa le plece oamenii.

Daca va cauta recruiterii de la HCL, dati block instant si raportati ca spam, va pierdeti timpul. Baietii angajeaza cu recompense pentru recruiteri, aparent, si toti spammeri planetei dau mesaj aiurea ca doar doar fac un ban. Plus ca nu am auzit prea multe de bine despre ei, dupa cum puteti vedea aici in comentarii.

Am incercat de doua ori sa discut cu cei ce recrutai pentru HCL, ceva agentii necunoscute si recruiteri cu o engleza aproape de neinteles. Am avut interviu cu ei, apoi cu seful agentiei ( ala stia cu pana la 5 cuvinte in plus ) apoi au disparut. Habar nu am care e explicatia, dar e dubios rau.

O singura chestie de mentionat aici, si o sa revin asupra ei pe Linkedin, acum ca incep sa dea toti salarii mari – mai putin Luxoft – diferentele or sa fie facute de alti factori. De manageri mai putin tampiti, de overtime, de cat de interesante sunt proiectele samd. Si cu asta o sa fie o problema reala pentru lumea corporate romaneasca, unde este plin de habarnisti in management. O sa vina vremuri amuzante, prieteni 🙂

Ultima despre care vom discuta este piata de it din crypto, si da, nu radeti, dar sunt o gramada de proiecte acolo. Si absoarbe o parte din ce in ce mai mare a fortei de munca de peste tot. S-a ajuns la niste sume absolut aberante pentru cei ce stiu sa faca un smart contract si diverse chestii de integrare blockchain. Pe langa asta, avem piata de NFT-uri in plin avant cu o tona de proiecte si acolo si tot mai multe startup-uri in cautare de oameni.

Daca sunteti interesati va recomand Cryptojoblists, baietii au si un newsletter cu toate joburile noi. O mentiune aici: luati plata in dolari si lasati vrajelile cu stablecoins si bonusuri in moneda lor. E la moda sa se dea o parte in dolari si 40-50% bonus dupa un an in moneda lor. Refuzati si aia, ca va treziti cu ANAF ca schimba regulile si naiba stie cu cat va impoziteaza partea de crypto. Plus ca dolarul, ramane dolar, chiar si asa, pe inflatie.

Ca offtopic, vad tot mai des vehiculata ideea sa se apuce lumea de IT ca se umple de bani. Sau primesc intrebari pe tema asta. Toti cei ce au ideea ca fac 2 curusuri si le cade caramida de euro in cap ar trebui sa inteleaga ca nu merge asa. Va dura ani de zile pe salarii mici, pana invata si poate au mai multe sanse in alte domenii, daca-s tufa la tehnologie. Am dezbatut asta aici.

Cam asta a fost pentru piata de it din iarna 2022, ca de obicei comentariile, mesajele si ponturile sunt apreciate 🙂 Spor!

P.S. Apropo de poza. Nu va pierdeti vremea cu Matrix 4. O mizerie.

 

(Visited 2,005 times, 2 visits today)

Leave A Comment

Your email address will not be published.