Cum sa-ti faci un profil decent pe Linkedin

Da, stiu, nici mie nu-mi vine sa cred ca scriu despre cum sa faci profil pe Linkedin. Mai ales cu atatia “experti” care au abordat subiectul. Dar am vazut asa de multe chestii aiurea la profilurile oamenilor care chiar aveau nevoie disperata de un job, incat m-am gandit sa le dau cateva idei. Nu ca-s vreun iluminat si coach:) Doar ca am mai angajat de pe aici uneori si stiu la ce se uita recruiterii.

Apropo, eu am Linkedin-ul in engleza, nu pentru ca-s snob, ci pentru ca traducerea in romana e horror. Asa ca o sa exemplific cu o poza.

In primul rand, headline-ul. Sau titlul, sau cum s-o traduce in romana. Adica asta:

profil linkedin

Daca vrei sa te angajezi ieri, si esti disperat, nu pune “Looking for a job in ….”. Sau, romanescul “In cautarea unei pozitii in x”. Pentru ca recruiterii nu cauta dupa cuvintele astea, ei cauta dupa ce meserie ai. Asa ca pune acolo titlul tau “programator” sau “tester” sau “coach” si te gasesc ei. Ai optiune acum sa-ti pui la poza un cerculet care sa indice ca-ti cauti de lucru, e o sectiune numita Open to work.

In sectiunea de About sau Despre mine, sau cum e in romana, scrie concret ce stii sa faci si cata experienta ai. Nu povesti, nu ca esti motivat, ca alergi dupa provocari ca bugetarii dupa pensii speciale si alte d-astea. Nu pasioneaza pe nimeni si-s mai tocite ca discursurile politicienilor, nu mai crede nimeni in ele!

O alta chestie importanta este poza. Da da, stiu tot bla bla-ul cu sa scoatem pozele din cv-uri, discriminare etc. Tampenii neo-stangiste, e firesc sa ai o poza pentru a vedea oamenii cu cine au de-a face. Nu e ca si cum daca se insista, nu ne gasesc pozele pe tot internetul, sa fim seriosi!

Revenind la poza de profil, fa si tu una normala, nu cele de pe la nunti si petreceri, ca se vede sursa si e total penibil. Daca iti lipseste inspiratia, ia niste haine casual, stai langa un perete si roaga pe cineva sa te pozeze cu mobilul. Nu trebuie sa fie ultra creativ, doar decent. Apropo de poze, ideea de a pune filtre de facebook pe ele gen alea cu “puppy eyes” – de care e plin pe aici – nu e foarte geniala si va face sa aratati infantili si ridicoli. Ca si domnisorismele cu parul peste ochi si diverse posturi de model wanna be.

Si acum, partea cea mai importanta, CV-ul. Am vazut la foarte multi ca pun doar titlurile joburilor avute, fara nicio descriere. Asta este o enorma greseala cand iti cauti de munca, din cel putin doua motive. In ziua de azi la multe joburi nu prea mai deduci doar din nume in ce consta munca. Si e bine sa detaliezi nitel, sa stie si recruiterul ala ce ai facut. Al doilea motiv, e din punct de vedere al cautarilor de pe Linkedin, o descriere a ceea ce lucrai te ajuta sa apari in ele si sa iesi in evidenta.

Nu exista secrete ale unui CV / profil perfect, asta e o ineptie promovata de somerii care vor sa ia bani si sa-ti puna platitudini acolo. In mod normal eu as scrie ce faceam la jobul x in 2-3 randuri si daca am ceva realizare as trece-o ultima. Daca firma unde am lucrat nu e ceva foarte cunoscut, un rand despre ea la inceputul descrierii este o idee buna.

Legat de cursurile trecute in CV – daca-s pe Udemy/Coursera etc si nu-s certificari “oficiale” nu va apucati la le treceti acolo, nu emotioneaza pe nimeni. Nu ca o certificare fara pic de practica in domeniu e vreo cale spre succes musai. Dar fiind ceva terminat cu un examen, are alta valoare pentru recruiteri. In schimb, daca aveti proiecte in github/gitlab lasati link-urile acolo sa se vada munca, chiar si proiectele facute in cazurile respectivelor cursuri  sau cele persoanle sunt ok. Arata ca stiti sa faceti ceva.

Apropo, chiar si cei ce au facut internship e o idee buna sa detalieze ce au lucrat acolo, am vazut multi care puneau doar titlul. Si se plangeau ca nu ii cauta nimeni.

Am mai scris despre profiluri si skilluri si in articolul asta despre Upwork, multe sunt valabile si pe Linkedin. Apropo, stii ca iti poti pune skilluri si pe Linkedin, da? Te uiti la joburile postate la care vrei sa aplici cam ce skilluri se trec acolo si daca le ai le pui frumos in profil. La capatul celalat o sa ii apara recruiterului ca esti mai potrivit pentru job decat altii care nu stiu asta. Da, e o mizerie, se numeste ATS – Applicant Tracking System si merge pe keywords.

Si inca ceva. Daca ai lucrat acum 10 ani in facultate la KFC si acum esti la corporatie de 5 ani, scoate jobul ala la KFC de acolo. Nu ca e urat sa lucrezi acolo  – nu incepeti cu marxisme va rog – doar ca e irelevant ln contextul actual. Si nu toti recruiterii apreciaza ca ai lucrat si acolo, cand a fost nevoie. Lumea e plina de snobi care nu inteleg ce greu e sa lucrezi in astfel de locuri si sa ai si facultate in paralel. Been there, done that, eu apreciez astea.

Sa ne lamurim, toate cele de mai sus nu o sa te duca la succesuri zguduitoare si angajari la NASA, dar o sa iti creasca sansele de a te face remarcat in cautari si pus pe lista scurta. De acolo in sus tine strict de ce stii sa faci si ce impresie lasi.

 

 

(Visited 2,904 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Your email address will not be published.