Recomandari de la fostii manageri sau cum sa recrutezi ca la 1800

Interviu de angajare anul trecut, job de Scrum Master Remote, pentru ceva firma din Irlanda, la un proiect de 6 luni. Se discuta ce si cum, mi se spune de vreo 30 de ori ca viitorul client vrea un Scrum master 100% care nu a mai facut altceva etc. Vina mea ca fac si product Management cred. In fine, modific CV-ul sa apara doar ceea ce am facut ca si Scrum Master si-l trimit. Asta putea sa faca si ea dar uneori cred ca e complicat.

Peste 2 zile, apare recruiterita, imi trimite un document in Word cu un template si imi spune ca trebuie sa iau recomandari de la doi fosti manageri. Si sa le dau si datele lor de contact, sa verifice. Acum nu ca nu am vreo 5 recomandari de la fosti manageri pe Linkedin. Sau de asemenea feedback real, verificat, pentru 28 de proiecte pe Upwork, de la clientii pentru care am lucrat. Dar hey, feedback-ul pe still vechi e cel mai bun!

Dar la ce folosesc recomandarile astea si cam cum presupun ei ca merg? Pentru fiecare proiectel nou, te duci la fostii sefi cu un formular de completat? Pai daca ai avut multi oameni care raportau la tine, iti pui streangul, nu? Sa tot recomanzi la ei, sa confirmi prin email-uri de la potentialii angajatori ca asa este, etc. Asta e deja un job in sine.

Recomandari angajare

Apoi, ce ma impiedica sa mint? Iau un nume real de manager, care a aparut si pe Linkedin la recomandari, ii pun un mail “[email protected]” si dau telefonul unui prieten care jura ca-s Dumnezeu in ceea ce fac. Mult noroc sa-ti dai seama! Sau, ca tot analizam diverse variante, ce spune GDPR-ul despre conditionarea angajarii de datele personale ale unor fosti manageri? Sunt aproape sigur ca nimic bun, nu?

Asa ca, la sfarsitul zilei, care este scopul acestui non-sens? Inteleg ca pe vremea lui Marry Poppins te duceai la angajare cu doua hartiute de la fostii clienti, ca na, era 1800 si atata se putea. Dar sa ceri asta in 2020 si pentru un job temporar a fost super aberant. Si chiar am stat sa ma gandesc, in afara de inca ceva proiect prin 2014 – la fel de temporar – nu mi-a mai cerut nimeni asa ceva. Nici macar Upwork-ul acum de curand, cand mi-au dat badgele de Expert – Vetted, ceea ce atrage ceva raspundere din partea lor fata de clienti, nu au venit cu pretentii din astea.

Si nu ma intelegeti gresit, vina e a clientului nu a recruiterului, nu cel ce face interviurile vine cu pretentia asta stupida. Vina ei a fost doar ca nu a mentionat de la prima discutie. Pretentiile astea stupide vin direct de la client si din cate vedeti, spun destul de mult despre el. Daca era vorba e o angajare permanenta ce imi cereau? Set de amprente, scan de retina si sa vin cu tata la scoala?

Asa ca am intrebat frumos daca se poate fara pentru ca reviews pe Upwork si endorsements pe Linkedin, a zis ca nu, i-am urat succes la recrutare si asta a fost. Chiar mi-a facut un favor, daca erau atat de paranoici la recrutare – era o firma de FCMG nu NASA! – cine stie ce idei le mai vin cand incepem sa lucram. Daca vor tracker pe calculator sau sunt din aia care suna inopinat, banuitori sa vada ce faci? Nu merci, mai bine fara!

(Visited 774 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Your email address will not be published.